top of page

Обкатка, обтяжка коней (40! молодих коней) UPD!

Оновлено: 10 квіт. 2023 р.

Дуже цікава пропозиція! Передивіться відео:

Зацікавило відео? Прочитайте текст:


Перше знайомство коня з людиною

  1. Скільки молодих коней є в нашому табуні.

  2. Чому я вирішив працювати з молодими кіньми своїми силами, тобто з нашими курсаками. Як це не заперечує нашу концепцію співпраці курсака з конем та який досвід набувають курсаки та коні. Додаткова унікальна практика.

  3. Особливості співпраці з молодими кіньми з нашого табуна і в чому є свої особливості.

  4. Організація цієї співпраці з нашого боку, та організація з боку курсаків. Власне моє бачення та прогноз на ситуацію. Страховка, умови проживання, харчування, одяг, амуніція та доїзд.

  5. Зимові походи на кобилах, як симбіоз людини та коня.

Кожного року ми в нашому господарстві мали обовʼязкову задачу, яка полягала в роботі з молодими кіньми. Це було розказано мною на нашому курсі. Де ми працювали з кіньми по певній схемі, яка давала свої результати і так поступово коні обʼїжджалися та виходили в доросле життя. Але останні чотири роки в звʼязку з обставинами ця робота в нашому господарстві не проводилася і як результат маємо біля сорока особин різної статі та різних вікових груп, тобто від шести до двох річних коней, які є дійсно звільненими від співпраці з людиною, і мають на всі речі дійсно свій погляд. В моїх руках вони бувають всього два рази на рік, при обробці від глистів, і то я не думаю що з доброї волі. Деякі з коней не мали ще на собі навіть вуздечки.


Декому ця ситуація може здатися запущеною, але не мені, тому що є досвід співпраці з молодими кіньми і по великому рахунку це те ж саме притирання коня до людини. По аналогії з тим, як коли людина перший раз приїжджає до нас на курс, то вона притирається до вже робочого, досвідченого коня та провідника людини, яка їй додається в парі з цим конем.


Тут при обтягуванні молодого коня, молодий кінь отримує курсака в довіску з провідником, який підкаже та розкаже. Там, в горах на курсі, курсак отримує досвідченого коня в довіску з провідником, які підказують та розказують недосвідченому курсаку. Для курсака цей досвід є надзвичайно важливим, це унікальна можливість побачити своїми очима, та відчути своїми руками як змінюється поведінка коня, та як кінь набуває досвіду в спілкуванні з людиною.


Цей вид співпраці з молодим конем я можу навіть назвати роботою, не є це легкою прогулянкою. Але й ризику є рівно стільки, як і у всіх інших справах. Звичайно при умові, що курсак буде уважним, слухатися порад, підказок та зауважень провідника, та адекватно реагувати на них. Ця гра цього вартує хоча б тому, що ми в господарстві перестали без потреби покривати кобил, і такої групи незаїжджених та необтягнутих коней в нас найближчим часом не буде. Тож в цьому році відбувається одноразова акція і я б хотів, щоб цей досвід залишився в наших курсаків, які в перспективі стануть кінними мандрівниками та кіннотниками, і з часом, стикаючись з молодим конем, чи конем з яким рідко співпрацюють, може це буде в глибині монгольських степів чи у фйордах Ісландії чи де інде, наш курсак зможе використати свій досвід для своєї безпеки.


Отже запрошуємо наших курсаків на обтяжку молодих коней. Чому тільки наших курсаків?

Тому що у наших курсачків уже є досвід у спілкуванні з нами та нашими кіньми. Це робота, яка здалеку виглядає надзвичайно романтичною, особливо для людини, яка не стикалася з кіньми, особливо з конями, які живуть у табуні. Отже побачивши як молодий кінь спочатку буде пробувати вирватися з рук людини, чи з мотузяної петлі на своїй шиї, людина необізнана буде вважати жорстокістю, буде вважати це за брутальність.

Я знову повторюся, що не хочу нікому нічого доказувати та пояснювати. Я хочу навчити та поділитися досвідом та використати свою силу та енергію на те щоб достойно ввести цих сорок молодих особин в їх доросле життя. А життя їх очікує цікаве в співпраці з людиною. Тому я зі своїми однодумцями маємо провести цей молодняк по цій тонкій межі, впевнено та вміло. Щоб у подальшому в їхньому дорослому житті, будучи вже досвідченими кіньми, вони допомагали мені проводити недосвідченого курсака по нашому курсі.


Попрацювавши з молодими кіньми курсак має можливість побачити, як в процесі співпраці змінюється відношення коня до людини, як кінь поступово приймає людину за ведучого. Незважаючи на ситуацію в нашій країні я б рекомендував всім курсакам, хто хоч раз був на практичному курсі долучитися до цієї акції на 1-2-3 дні, а хто хоче може й на більше днів.


Робота знайдеться для кожного, хтось досвідченіший спробує під моїм керівництвом сідати в сідло, хтось зможе водити осідланого коня у вервечці, а хтось і попасе осідланого коня на випасі, що є рівнозначною співпрацею з двома попередніми випадками. Оскільки найголовнішим у цій нашій співпраці є звикання молодого коня до людини. Цю роботу будемо планувати виходячи з можливостей кожної особистості коней та людей, які в даний момент знаходяться у співпраці.

Працювати будемо у шоломах і як на курсі будемо робити страхування, це нас мобілізує. Працюємо від ранку та до вечора як на курсі.


Добираємося до смт Великий Березний (поїзд, автобус, власне авто…)

Проживання: Трикімнатна квартира моїх батьків (ванна, душ, гаряча вода, пральна машина) Якщо буде більше шести людей одночасно, для яких є спальні місця, то можна лягти на підлозі на карематі. Я пообіцяв батькові, що буде порядок, отже кожен візьме тапочки для пересування по квартирі.

Посудом забезпечимо. Спальник з собою брати.

На фермі, де будемо сідлати коней, є кімната де будемо готувати їжу та харчуватися. Їжу готуємо спільно, або назначаємо чергових. Все як на курсі.

Курсак оплачує дорогу до нас та від нас. Харчування за рахунок ФГ «Полонинське господарство»


Сприймаємо це як зустріч нашого клубу, як частину курсу, де в результаті нашої співпраці, в клубі мають зʼявитися сорок чотириногих членів, яких ми вже будемо називати на імʼя. І десь колись на вершечку г. Гостра, г. Пікуй чи полонини Боржава, дивлячись на свого партнера, згадувати про його перші кроки у співпраці з людиною, тобто з Вами.

Акція буде проходити навесні з 1 по 13 березня, отже одяг підійде як для літа в полонинах, включаючи гумові чоботи та дощовик. Якщо є кінне взуття - беремо.

До побачення!

Олександр Ігнатенко




Запис вебінару "Перше знайомство коня з людиною"

Якщо ви берете участь у обкатці коней, вам буде надіслано доступ до запису вебінару


Реєстрація на обтяжку обкатку коней

1-13.03.2023 (тільки для курсаків)



 

UPD! При роботі з табуном вже відчутні результати обкатки обтяжки! Велика вдячність усім причетним😎




158 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

4 новини 25.04.2022🇺🇦🇨🇿

🔸Новина 1️⃣ Ми розпочали наш новий проєкт над яким думали дуже давно, але все не мали часу на це. Це релаксаційні відео з нашими кіньми та природою, що їх оточує в горах. Вже є перше наше відео. Друг

bottom of page