Hutsulkoni

19 січ 2018 р.3 хв

Гуцульський кінь

Здавна гуцульскі коні використовуються в різних галузях народного господарства (це універсальний кінь): у домашньому господарстві; на лісорозробках; у якості верхових та в‘ючних коней для гірської місцевості; у армії та підчас війни.

Наше господарство з 2001 року займається селекцією коней гуцульської породи.

Розведення: чистопорідне. Тип гуцульського коня: оригінальний тип.

Кілька років поспіль коні ФГ «Полонинське господарство» приймали участь у Чемпіонаті України з дистанційних кінних пробігів, з метою порівняння робочих характеристик нашого коня відносно інших порід. Кожного разу займаючі призові місця - 1,2,3. Це підтвердило правильність напрямку селекційної роботи господарства.

Завдяки планомірній селекційній роботі, а також постійному безстаєнному утриманню, в тому числі піврічне утримання в гірській місцевості на висоті 1000 метрів над рівнем моря та більше, в гуцульських коней ФГ «Полонинське господарство» розвинулися та підсилилися основні притаманні цій породі якості:

  • добрий норов

  • витривалість

  • невибагливість до кормів

  • міцне копито

  • розум, кмітливість

  • прихильність до людини

  • м‘яка плавна хода, добре пристосована до гірської місцевості (добре тримається як на кам‘янистих так і на болотистих грунтах)

  • нелякливість, спокійний холодний розум у критичних ситуаціях

Входячи з таких якостей зараз наші коні гуцульської породи можуть використовуватися у таких галузях:

Іпотерапія

Іпотерапія (від грецького слова «гіппос» - кінь) - метод лікування, заснований на взаємодії людини зі спеціально навченим конем, адаптованим до можливостей хворого в опануванні верхової їзди.

Деякі наші коні дуже вдало працюють в іппотерапії. В кінному клубі Магнат (Чубинське, Київська обл.), в іпотерапевтичному центрі Берегиня полісся (Житомир) і т.д.. Навіть наш нинішній головний жеребець Орлик протягом 2 років працював в іпотерапії з дітьми. Орлик, якому вдається мати великий авторитет в табуні і при потребі захищати табун від вовків в полонинах, вправно працював у якості іпотерапевтичного коня.

Мисливські господарства

Мисливські угіддя, місця в яких кожного дня працівникам треба долати великі відстані для, наприклад, доставки підкормки для тварин. У такому випадку гуцульський кінь буде найкращим помічником. Він з легкістю пройде по буд’яких стежках і грунтах. Навіть якщо по дорозі перед Вами або біля Вас прошмигне кабан або косуля, коня це не налякає, він буде спокійний. Також наші коні не бояться пострілів. Наші коні вже працюють у мисливських господарствах на Київщині, Житомирщині та ін.

*Мудрик (зліва) Булан (зправа). Жеребці з яких ми починали нашу племінну роботу. Закуплені у 2001 році у ФГ Золота Підкова. Фото зроблено у 2003 році, у той час ми ще практикували полювання на конях.

Кінний туризм та гірський кінний туризм

У сучасному світі, стало просто необхідним інколи відірватися від буднів, штучності, авто, компьютерів і мобільних, зняти стрес. Одним із способів це зробити - відправитися у кінний похід. Коні, природа, приємна компанія все що треба для психологічного відпочинку. Оскільки коні мають добрий норов та плавну ходу, навіть новачок у верховій їзді може приймати участь у таких походах, а професіонал оцінить м’якість рухів і можливості коня. Всі наші коні проходять тестування через кінний туризм, в походах ми бачимо їх робочу продуктивність і взаємодію з людиною. З 2004 року ми займаємося гірським кінним туризмом.

**Відео робили не ми, але більша частина матеріалу - на основі наших матеріалів опублікованих в інтнеті. У відео помилково назвали Урочище Прелуки - селом Прелука. Такого села на Закарпатті не існує. Урочище Прелуки - це сільськогосподарські угіддя ФГ Полонинське господарство, де з травня по листопад випасається табун гуцульських коней. З урочища Прелуки ми проводимо кінні походи.

Навчання верховій їзді та кінний спорт

Добрий норов, розум, м‘які алюри - все ці якості чудово підходять для навчання верховій їзді та кінного спорту.

Домашній улюбленець

Купити коня для себе — дуже важливий крок у житті людини і її родини. Але, якщо Ви все таки наважилися, тоді матимете друга на все життя — гуцульський кінь живе до 35-45 років. Вірний як пес, величний як кінь, справжній і щирий друг.

ФГ "Полонинське господарство" є одним з двох племрепродукторів коней гуцульської породи, які зараєстровані в Україні. По бажанню можемо видавати офіційні документи племінного коня (паспорт, племінне свідоцтво та ін.).​

Тим, хто бажає купити гуцульского коня в нашому господарстві ми пропонуємо протестувати коня у кінному турі, вартість якого буде влючено вартість коня, у разі купівлі коня. У турі, Ви зможете побачити у повній мірі гуцульського коня таким який він є: його робочу продуктивність та характер; можливості; ставлення до незнайомих людей, більшість з яких ніколи не їздили верхи; поведінка підчас походів у гірських умовах.

Актуальні пропозиції продажу коней та контакти дивіться тут: https://www.hutsulpony.com/prodazh

#гуцульський #кінь #продаж #використання

    3330
    0